6

дек

ribbon

Созопол отпразнува Никулден в морето

Публикувано в: Бургас;
От: Росица Вълчева

С много настроение жителите на Созопол отбелязаха Никулден – един от най-тачените празници в морския град. Празненсствата започнаха с тържествена Света литургия в църквата „Св. Георги”, където бяха осветени венците и цветята в памет на загиналите рибари и моряци.

Литийно шествие предвождаше гражданството на Созопол до пристанището, където бяха осветени корабите и те потеглиха в открито море за ритуала по хвърлянето на венците в морето.

Собствениците на риболовни кораби посрещнаха  гостите си с традиционнататрапеза, на която всеки можеше да вкуси от маринованата риба, питка и вино.

Поканен бе оркестър,  който забавляваше  гражданите и  гостите на  празника по време на разходката в морето.

Навръх празника министър Божидар Димитрон съобщи, че Негово Пресветейшество Вселенският патриарх Вартоломей със специална енциклика, която се чете във всички църкви в епархиите под неговата юрисдикция, съобщава на миряните, че в Созопол могат да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител.Очаква се броят на поклонниците от Украйна и особено от Русия отново да нарасне след като премине зимата – от март месец нататък.


Подобни публикации