22

фев

ribbon

Режимът на Кадафи громи противниците си от въздуха

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Либийските ВВС продължават да нанасят удари срещу жилищни квартали в столицата на Либия – Триполи, съобщи телевизия „Ал Арабия”.  Авиацията се използва срещу демонстрантите от източните провинции, започнали поход към столицата. Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам потвърди бомбардировките, но заяви, че ударите са насочени срещу складове с боеприпаси и гарнизони, поддържащи антиправителствените действия.

Върховният комисар по човешките права на ООН Нави Пилай предупреди либийските власти, че систематичните и повсеместни атаки срещу цивилното население може да прераснат в престъпления срещу човечеството, предаде АФП.

„Властите трябва незабавно да прекратят подобни незаконни актове на насилие срещу демонстрантите”, заяви Нави Пилай в изявление. „Повсеместните и систематични атаки срещу цивилното население може да прераснат в престъпления срещу човечеството”, допълни тя.

Няколко високопоставени либийски офицери призоваха за сваляне на Муамар Кадафи, се казва в обръщение към армията, цитирано от РБК.

Високопоставени либийски военни призовават всички войници и офицери „да се присъединят към хората в Триполи” и да свалят Кадафи. Все още не е ясно дали това е призив на Генералния щаб или инициатива на няколко офицери.

По-рано лидерът на Международния съюз на мюсюлманските богослови призова в ефира на телевизия „Ал Джазира” всеки войник „да натисне спусъка и да застреля Кадафи при появата на най-малката възможност”.


Подобни публикации