13

ное

ribbon

Разследването на бургаския атентат – ключово за Хизбула

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Европейският съюз ще отчете като ключов фактор резултатите от българското разследване на атентата в Бургас при взимането на решение дали да включи ливанската шиитска групировка Хизбула в списъка си на терористичните групи. Това заяви френският посланик в Израел Кристоф Биго пред вестник “Джерусалем пост”.

“Нашите британски приятели биха искали да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС. Но основният елемент за това е какъв ще бъде изходът от разследването в България”, каза посланикът в телефонно интервю за изданието, цитирано от БТА.
САЩ включиха Хизбула в списъка им на терористичните организации още през 1995 г. София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула. До момента МВР е разпространило само фотороботите на двама души, които се предполага, че са свързани с атентатите, но все още не са идентифицирани.
Нежеланието на Европа да последва САЩ и да включи Хизбула в списъка с терористични организации накара Джон Бренан, най-високопоставения съветник на американския президент Барак Обама в сферата на борбата с тероризма, през октомври публично да порицае ЕС. Той призова страните от ЕС да се присъединят към мерките, взети от САЩ спрямо ливанската групировка, и то не само като признаят терористичните и криминалните дейности на Хизбула, но и като ги осъдят и попречат на тези дейности, подчерта тогава Бренан, припомня “Джерусалем пост”.


Подобни публикации