29

юли

ribbon

Работниците от Нефтохим готвят протести

Комбинатът пуска кепенците в нощта срещу събота

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

От бургаската рафинерия съобщиха, че в завода има суровина за преработка, която ще свърши тази нощ. След това ще започнат процедури за поетапно изключване на инсталациите, които ще продължат няколко денонощия. По време на този цикъл, съоръженията все още ще могат да бъдат върнати лесно в нормален работен режим, но след това мощностите ще спрат и за повторното им пускане ще са необходими поне месец и половина и големи инвестиции.

Междувременно синдикатът на нефтохимиците в Лукойл започна да събира подписка от настоящи и бивши служшители и техните семейства за организиране на протестни действия. Работниците настояват лично премиерът Бойко Борисов да дойде в завода, за да им обясни какво се случва с най-голямото предприятие в страната.

Проверка откри, че уредите, чиято липса стана причина за отнемането на лиценза на нефтохима, не се произвеждат в България, а в чужбина и доставката им отнема поне два месеца. Уредът се нарича разходомер и най-общо се състои от две части – сонда и конзола. Сондата влиза в резервоара с гориво и измерва какво е нивото му, а уредът дава информация за това какво количество гориво е постъпило в данъчния склад и какво количество е излязло от него. Постъпилото минус излязлото трябва да е равно на текущото ниво, измервано от сондата в резервоара.

Уредите, които трябва да монтира “Лукойл” са високи четири метра, а сондата – няколко десетки. Един такъв разходомер струва около 500 000 евро, а в рафинерията трябва да бъдат поставени поне десетина такива уреда, като монтажът на всеки отнема поне шест месеца. Разходомерите са свързани с НАП и така данъчните във всеки един момент знаят какво влиза и какво излиза от рафинерията.


Подобни публикации