17

апр

ribbon

Противошапната мрежа с Турция се отлага

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Точно една година, след като правителството взе решение за изграждане на защитна 181-километрова мрежа срещу разпространението на шап по границата с Турция, предстои строежът й да бъде отменен заради липсата на пари. Това съобщиха от Министерския съвет ден преди редовното заседание на кабинета в сряда, съобщи Медияпул.

Изграждането на стената дълго време бе подкрепяно от земеделското министерство, откъдето убедено твърдяха, че този проект е много полезен и необходим. Всъщност се оказва, че средствата, необходими за реализирането му, са 4 пъти по-големи от планираното.
Според окончателните сметки мрежата, преминаваща през областите Бургас, Ямбол и Хасково, ще струва 28 милиона лева, като ще трябват и инвестиции за обезщетения на собственици на отчуждени имоти, както и средства за текущо и бъдещо поддържане и контрол на изграденото съоръжение.
Допълнителна пречка за строежа се оказва и фактът, че трасето преминава през девет защитени зони за опазване на местообитания на птици и е необходима допълнителна оценка за съответствие по Закона за биологичното разнообразие.


Подобни публикации