26

мар

ribbon

Привършва първият етап на околвръстното в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

С бързи темпове вървят строително-монтажните дейности по преместване на подземните комуникации под улиците “Одрин” и “Крайезерна”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Те са част от първия етап по изграждането на околовръстния път на Бургас – Пътен възел Запад до Товарна гара, чиято цел е да изведе тежкия транспортен трафик по обходен маршрут без да навлиза в града.


До края на този първи етап остават още три сондажа за полагане на канализация и на промишлен, и питеен водопровод под съществуващите жп линии до ул. “Крайезерна”. Към момента са в ход техническите процедури по съгласуване на изпълнението му с Национална компания “Железопътна инфраструктура” и Министерство на транспорта.

Освен преместването на подземната инфраструктура по трасето, проектът за Пътен възел Запад включва още изграждане на детелина от ул. “Проф. Яким Якимов” към “Одрин” с пътни връзки в посоките Варна-Бургас и Бургас-Варна и надлез над ул. “Одрин” и минаващите оттам 9 жп линии към ул. “Крайезерна” с връзки Варна-Созопол и Созопол-Варна.
За целта улица “Крайезерна” също ще претърпи реконструкция, за да може да поеме тежкия трафик. Ремонтът ще подсили основите й и ще разшири платното. Рехабилитация ще претърпи още и бул. “Тодор Александров” в участъка си от ул. “Спортна” до Пътен възел Юг. Идеята на околовръстния път е да изведе тежкия трафик от жилищните зони на града и централна градска част, през които преминава в момента.
Реализацията на транспортния възел е от национално значение, тъй като ще улесни максимално транспорното и комуникационно обслужване в тази част на страната и ще осигури директна връзка на главни пътища София-Бургас и Варна-Бургас с производствените зони – ПЗ Север, ПЗ Юг, ПЗ Победа и Пристанищен комплекс-Бургас от една страна и от друга – към цялото Южно крайбрежие, ГКПП Малко Търново и Турция.


Подобни публикации