30

яну

ribbon

Предсрочни избори в Бургас няма да има

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Правителството ще внесе идната седмица предложение за структурни промени в кабинета, с които да бъде премахнат постът на министър без портфейл за българите в чужбина. Това съобщи правителствената пресслужба в петък, часове след обнародването на Изборния кодекс в Държавен вестник. Така оставката, подадена от Божидар Димитров още на 19 декември и приета от премиера Бойко Борисов, най-после ще бъде гласувана от НС.

Протакането с повече от месец бе тактически ход на мнозинството, за да избегне действието на досегашния закон, според който освобождаването на Димитров от министерския пост щеше да доведе до предсрочни избори в Бургас, коментира mediapool.

Преди да стане министър, Димитров бе избран като мажоритарен кандидат от ГЕРБ в Бургас и положи клетва като народен представител. След това бе избран за министър. Съгласно приетия през 2009 г. изборен закон, мястото му в НС бе заето от следващия кандидат в партийната пропорционална листа, който заема депутатското място дотогава, докато Божидар Димитров е министър. След подаването на оставка като член на Министерския съвет той трябва да се върне на парламентарните банки. Историкът отказа категорично да бъде народен представител и обяви, че веднага след като депутатите гласуват оставката му от кабинета, ще трябва да одобрят и оставката му като народен избраник.

Отново според закона, регламентиращ вота от 2009 година, в случай на отказал се от дейността си мажоритарен парламентарист в съответния район трябва да бъде проведен нов частичен избор. Което на практика означава, че за мястото на Димитров в НС трябва да се проведат избори в Бургас.

Именно по тази причина управляващите от ГЕРБ вписаха в Изборния кодекс, който бе приет ударно в края на миналата година, поправка, според която при предсрочно прекратяване на пълномощията на мажоритарно избран народен представител от 41-то Народно събрание, в парламента влиза следващият кандидат в листата на съответната партия или коалиция от този район.

Самият премиер заяви, че има намерение постът на Димитров да бъде закрит и въпросите на българите в чужбина да се поемат от ресорната агенция, която и досега ги движеше.


Подобни публикации