11

сеп

ribbon

Пра-прадядо на моловете откриха на Вромос

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Под водата в залива Вромос, западната акватория на нос Акра край Черноморец, е открито древно търговско селище – тържище, разположено в тих малък залив, южно от крепостта Акра. Обектът е разположен на площ от 2 декара, съобщават от Националния исторически музей. При подводните издирвания екипът на доц. д-Ñ€ Иван Христов се е натъкнал на огромно количество строителна и битова керамика.

Най-ранни са гръцките амфори от V в. пр. Хр. Следват плоски коринтски керемиди от Елинистическата епоха (IV-III в. пр. Хр.), както и ранноримски амфори от I-II век. Открити са и цели съдове, животински кости и каменни блокове от зидове.
Новооткритият обект се намира до непресъхващ извор. Археолозите приемат, че това е древно тържище (емпорион), където са разтоварвани от морето малки кораби, с товар, предназначен за селищата на полуостров Свети Никола (днес в района на Черноморец б.р.).
Обектът е многослоен и доказателство за това са откритите на малка дълбочина десетки цели средновековни тухли. Очевидната приемственост в използването на този залив (включително и в момента) обуславя неговото значение и дава перспективи за бъдещи проучвания.
Друг обект, върху който работи екипът на доц. Христов, е древен кей, разположен западно от приводнената част от крепостната стена на Акра. На дълбочина 3 метра е документирана дървена конструкция, от която са взети проби за дендрохронология и радиовъглероден анализ, с които ще бъде установено в Германия приблизителната датировка на обекта.


Подобни публикации