29

мар

ribbon

Пращат жандармерия да охранява шапа

Ямоблски полицаи ще помагат за блокадата

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Увеличен брой гранични полицаи и жандармеристи ще затегнат контрола на територията на засегната от шап община Средец. Специални подкрепления ще пристигнат от Ямбол. Това стана ясно след срещата на областния управител на Бургасак област Константин Гребенаров с правоохранителните органи.

На нея е взето решение да се увеличи броят на контролно-пропускателните пунктове, денонощна охрана и цялостни проверки да се извършват на разклона за с. Горска поляна и с. Момина църква, разклона на с. Факия, денонощен охранителен пункт ще има и на „Тагаревско ханче” (разклона за Голямо Буково), едновременно с това постоянни обходи ще правят екипи на Гранична полиция.

Превозните средства ще подлежат на щателна проверка, а опитите да бъде превозвана продукция (месо, мляко и млечни продукти) ще бъдат санкционирани с изземване на същата. Свободно движещите се животни също ще бъдат конфискувани.

„Положението е изключително сериозно, като на война, и в тази връзка трябва стриктно да се спазват всички предписания на ветеринарните експерти, за да се ограничи разпространението на шап ”, категоричен е Гребенаров.

Днес той се срещна отново с животновъди от засегнатия с шап район в община Средец. Сред притесненията на хората са невъзможността да изхранват затворените в оборите и кошарите животни, както и да реализират готовата продукция на пазара. Тревожни са и опитите за незаконно изнасяне и търговия на животни и животински продукти, което може да доведе до разпространение на болестта и да нанесе фатални последици.

Очаква се утре на заседание на Министерски съвет да бъде внесено за гласуване искане за компенсация не само за животновъдите, чийто животни ще бъдат умъртвени, но и за тези, които търпят загуби в следствие на заповедта, забраняваща движението на животни и реализиране на продажби на пазара.


Подобни публикации