23

ное

ribbon

Правят параклис за героите от войните в Морската градина на Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Инициативен комитет ще вдига параклис на Св. Георги Победоносец в памет на героите от Балканските войни в Бургас. Идеята е той да е разположен в Морската градина, в района на някогашните казарми на 24 Черноморски пехотен полк. Идеята е внесена от 87-годишният инж. Николай Кожухаров – майор от резерва, който предлага параклисът да наподобява Боянската църква.

Пред учредителите на Инициативния комитет, включващ областния управител Константин Гребенаров, кмета Димитър Николов, отец Борис Беров, комодор Митко Петев – командир на Военноморска база Бургас и пр. бе представен и проекта на бъдещия параклис. Той е дело на арх. Филипа Гугучкова.
Изграждането на параклис е българска традиция за изразяване на почит, преклонение и признателността на поколенията. “Наш обществен дълг е да отдадем заслуженото на тези паметни исторически моменти и по един траен начин да отбележим значимостта, както на Балканските войните за нашето национално израстване, така и на жертвата на загиналите в бойните действия” – подчерта областният управител Константин Гребенаров.


Подобни публикации