12

юли

ribbon

По пет пъти ще ядат децата в градините

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в детските градини. Това предвижда проектът на наредба за здравословно хранене на децата от 3до 7 години. Ще се увеличи и броят на храненията от четири на пет, а промените влизат в сила с началото на новата учебна година.

Тази наредба трябва да се спазва от всички детски градини, лагери и домове за деца. Основната й цел е да се осигури здравословен начин на хранене на децата и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания.

Д-р Кунчев посочи, че в България към момента 11,7% от децата на възраст между три и шест години са със свръх тегло, а 5,6% със затлъстяване. По думите му тази тревожна тенденция се запазва във времето, а процентите се увеличават при децата в училищна възраст.

Новата наредба предвижда децата в детските градини да се хранят по пет пъти на ден, вместо по четири, както беше досега. Менюто ще включва подсилваща закуска с пресни плодове, закуска, обяд подсилваща следобедна закуска и вечеря.

В наредбата са записани препоръчителните стойности за дневен прием на мазнини, въглехидрати, белтъци и необходимите енергийни стойности.

При приготвянето на храната ще се спазват конкретни изисквания като ще се премахне технологията на пърженето и храната ще се приготвя основно чрез печене варене и задушаване на пара.


Подобни публикации