17

юли

ribbon

Почетен гражданин на Бургас бе удостоен със “Златна книга”

Никола Инджов е отличен за своята публицистика и преводаческа дейност

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Писателят Никола Инджов, който е почетен гражданин на Бургас, бе удостоен от Съвета на европейската научна и културна общност с наградата “Златна книга”" за принос в развитието на българската култура. Това стана известно по време на тазгодишното връчване на престижните отличия в столичната галерия “Сезони”. Наградата му се присъжда за неговата публицистика и преводаческа дейност, за приноса му в развитието на културните връзки на България с други страни в света.

Роденият в Бургас Никола Инджов е автор на повече от 30 книги с поезия, документалистика, есеистика, белетристика, сред които “Предчувствие” (1959), “Дългосвет” (1970), “Кубамар” (1974), “Попътна повест” (1981), “Всекидневно човечество” (1984), “Пее среднощ, призори плаче” (1991), “Възкресени от Манастър” (2004), “По следите на норвежеца” (2008) и др. Нему принадлежи преводът и съставителството на няколко антологии на латиноамериканската поезия, между които “Потеклото на светците” (1989); “Време и вик под кондора” (1998), “Пламък на вятъра” (2004) и др.
По време на тържеството в галерия “Сезони” наградата “Златен печат” и “Златна книга” за принос в областта на науката и икономиката бе връчена на представителите на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, на “Тирлин” АД-Пловдив, акционерно дружество “ПМУ”-Бургас и “Сиана електрик” ЕООД-София.
Досега с тази престижна награда са удостоени повече от 180 български културни дейци и учени, няколко десетки училища, фирми и институти в страната.


Подобни публикации