25

юни

ribbon

Офицерите от БРИЗ 2012 се срещнаха с бургаския кмет

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Кметът Димитър Николов се срещна с офицери – участници във военноморското учение с международно участие БРИЗ 2012, което се провежда в дните от 22 юни до 1 юли. Сред тях беше и комодор Торстен Килер, който е командир на групата натовски кораби, плаващи в бургаски води. Кметът Николов изтъкна важната роля на този тип учения за сигурността в региона и похвали състава на Военноморска база – Бургас за доброто сътрудничество, което има с тях общинската администрация.

„За да опазваме ефективно мира, трябва да сме подготвени. А за да сме подготвени е важно да има такива операции като БРИЗ“, каза комодор Торстен Килер.
Българските военноморски сили се включиха в учението с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и около 900 души личен състав.
В „Бриз 2012” участват още ВМС на Турция с подводницата „18 MART”, ракетните катери „DOĞAN /ДОАН/” и „VOLKAN /ВОЛКАН/”, миночистачите „FOÇA /ФОЧА/” и „FINIKE /ФИНИКЕ/” и спомагателният кораб „ALBAY HAKKI BURAK /АЛБАЙ ХАКЪ БУРАК/”, ВМС на Гърция с патрулен катер „KRATEOS”, самолет от патрулната авиация на САЩ P-3C ORION, както и Втора постоянна група кораби на НАТО с три кораба: германската фрегата „BAYERN /БАЙЕРН/”, френската фрегата „COURBET /КУРБЕ/” и турската фрегата „GEDIZ /ГЕДИС/”.


Подобни публикации