23

яну

ribbon

Орнитолози проучваха корморани и буревестници по Южното Черноморие

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

С отлични метеорологични условия и попътен вятър започнаха проучванията на морските птици от плавателен съд в рамките на проект „Подготовка за идентифициране на орнитологично важни места по Южното черноморско крайбрежие“, финансиран от ЕС. Първото плаване в търсене на целевите видове на проекта – средиземноморския буревестник (Puffinus yelkouan) и средния (качулатия) корморан (Phalacrocorax aristotelis) бе проведено по маршрут Созопол – Резово – Созопол. Плаването продължи 10 часа, а в него участваха членове и доброволци на БДЗП.

Сред интересните наблюдения по време на дългия ден в морето беше струпването на зимуващи средни и обикновени корморани по скалите около залива на Созопол и на Змийския остров. От чайките бяха наблюдавани четири вида – средиземноморска жълтокрака чайка, речна чайка, малка черноглава чайка и чайка буревестница. Регистрирани бяха представители на видовете черногуш гмуркач и голям гмурец.

Проучването на морските птици от плавателен съд ще се осъществява през целия период на проекта по два предварително избрани маршрута – Созопол-Резово и Каварна-Шабла. Методиката на проучването, наречена ESAS (European Birds At Sea) или изследване на морските птици в морето, е стандартизирана и международно призната при определянето на морски Орнитологично важни места. Това позволява провеждането на изследването по един и същи начин в различни европейски страни и сравняване на събраните данни.


Подобни публикации