5

дек

ribbon

Никулден в Бургас започва утре в 8.30

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Рано сутринта утре ще започне празникът на Бургас – Никулден. От 8.30 в храм “Света Богородица” тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас ще отслужи Сливенският митрополит Иоаникий. Половин час по-късно започва тържествената сесия на общинския съвет в заседателната зала на общината. Ð’ 10 ч. на площад “Атанас Сиреков” ще бъде извършен ритуалът по издигане на националния, европейски и общинския флаг. Строят на представителните военни части ще бъде приет от началника на гарнизон Бургас и командир на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев.


В 10.30 ч. в Етнографския комплекс на Регионалния музей ще бъде осветена никулденската обредна трапеза.
Ð’ 11 ч. от храм “Света Богородица” – към Порт- Бургас ще тръгне литийно шествие до 6-то корабно място в пристанището, откъдето ще бъдат хвърлени венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци, матроси и рибари
По същото време походна кухня и експерти от Военноморската база ще участват в приготвянето и раздаването на рибена чорба, печена риба и риба на скара за бургазлии. Курбан ще се раздава още на площад “Тройката” и в к-с “Меден Рудник” – на втората спирка на автобус â„–211.
Ð’ 12.00 часа в Културен център “Морско казино”, Зала ”Ал. Г. Коджакафалията” ще бъде открита изложба “Макети на кораби”, а час по-късно в изложбената зала на ул. “Александровска” 22 – традиционната експозиция на бургаските художници и ще бъдат връчени наградати “Художник на годината” и “Бург на годината”.
От 18.00 часа на площад “Тройката” започва голям празничен концерт
С участието на: Тони Димитрова, Деси Добрева, Миро, Руслан Мъйнов, ПФА “Странджа”, Държавна опера – Бургас, Бургаски духов оркестър
Час по-късно тържествено ще бъде включено празничното осветление на Бургас.


Подобни публикации