26

авг

ribbon

Нефтохим развя американски знамена за Уорлик

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Американският посланик Джеймс Уорлик пристигна в бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим”. Той е придружаван от Валентин Златев и кмета на Бургас Димитър Николов. Посланикът ще разгледа нефтозавода и пристанище “Росенец”, след което ще даде и брифинг. Ð’ чест на посещението на посланика навсякъде в “Лукойл Нефтохим” се веят знамена на България, Русия, САЩ и ЕС.

Преди десетина дни бившият американски посланик Джеймс Пардю коментира пред в. “Труд”, че отнемането на лиценза на “Лукойл Нефтохим” е политическа драматизация на най-високо ниво – много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва.

Както се очакваше, Уорлик се разграничи от изявленията на предшественика си. Ð’ началото на месеца той каза, че отнетият лиценз на “Лукойл Нефтохим” е въпрос на съда, който трябва спокойно да разгледа казуса.

Лицензът на компанията бе отнет в края на юли Ñ‚.г., тъй като най-голямата рафинерия в България, собственост на най-голямата частна руска петролна компания “Лукойл” бе единствената в страната, която не изпълни законовите изисквания за монтиране на измервателни уреди. Административният съд обаче спря предварителното изпълнение на Агенция “Митници” за отнемане на лиценза, в резултат на което рафинерията продължава да работи така, както и преди, в очакване на окончателното съдебно решение по казуса, което вероятно ще се излезе към края на годината, когато “Лукойл Нефтохим” ще успее да монтира голяма част от изискваните уреди.


Подобни публикации