25

яну

ribbon

Най-малко бездомни кучета имало в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

С мащабни кампании за намиране на нов дом и за безплатно чипиране и кастриране на домашните кучета в Бургас решават проблема с бездомните животни. От общината твърдят, че това е градът с най-малко улични кучета.

Точна статистика колко са били бездомните кучета преди години няма, но сега общинските служби трудно улавят по 200-300 животни на година, и то предимно от промишлените райони и ромските махали. 164 четириноги са осиновени само за година, което е над 60% от попадналите в приюта бездомни животни, съобщи БТВ.
Според общината причините за резултата са две – реални осиновители и реална кастрация, която обхваща не само бездомните кучета, но и домашните любимци. Мерките са част от програмата за намаляване на популацията от безстопанствени кучета, която действа от 2008-а.
За да намалеят безстопанствените кучета, в рисковите райони, като промишлени центрове и ромски махали, животните се кастрират безплатно. Намаление има и за домашните кучета.
Преди две години общината раздаде 1000 безплатни чипа на стопаните на домашни кучета. През март акцията ще бъде повторена.
При капацитет от 70 кучета в единствения приют в Бургас в момента има 45. Управителят му твърди, че няма животно, което да се задържа повече от няколко месеца.


Подобни публикации