18

юни

ribbon

Най-малката авиация се състезава край Приморско

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

За пета поредна година на летището край Приморско стартира Националното първенство по авиомоделизъм за купа “Асен Йорданов” в клас F2 /кордови модели/, което е и кръг от Световната купа. То е организирано от Българската федерация по авиомоделизъм и тазго-дишното му издание е генерална репетиция за 2012 г., когато тук ще се проведе Световни-ят шампионат в клас F2.

След официалното откриване на състезанието, първи на старта застанаха представителите на скоростните модели. Този клас справедливо се определя като Формула 1 на моделизма, тъй като летящите “болиди” достигат зашеметяващата скорост от над 300 километра в час. След двата последователни кръга няколко състезатели можаха да се похвалят с премината “гросмайсторска” граница от над 250 километра в час.
След тях своето майсторство показаха пилотите на акробатичните модели. Особено впеча-тляващи бяха изпълненията на по-опитните състезатели, усъвършенствали се в безброй тренировъчни полети. Техните модели с привидна лекота “рисуваха” задължителните фи-гури – осморки, възходящи и низходящи лупинги, “шапка” гръбно летене и пр.
По традиция изключително зрелищна бе борбата и в дисциплината комбат или въздушен двубой. Както при всеки дуел, и във въздушните единоборства правилата са прости – зас-таналите в централния кръг на определената полоса двама състезатели се стремят така да водят своите машини, че да успеят с пропелера си да откъснат колкото се може по-дълга част от цветната лента, влачеща се зад опашката на противника. Провеждат се няколко кръга по системата всеки срещу всеки и директни елиминации. Както и през миналата го-дина, така и сега най-добре се представиха състезателите от Русия.
Утре, след последните кръгове на надпреварата, ще бъдат излъчени и победителите.


Подобни публикации