21

яну

ribbon

МБАЛ-Бургас открива Училище за бъдещи майки

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Училище за бременни отваря врати в Бургаската болница след малко повече от две седмици. Това съобщи днес на тържеството за Деня на родилната помощ д-р Антонио Душепеев – началник на Родилно отделение в МБАЛ-Бургас. Добрата новина бе приветствана от кмета Димитър Николов, зам.-областния управител Севдалина Турманова и директора на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев.

По традиция акушерката с най-дългогодишен стаж изми ръцете на началника на Родилно отделение. Руска Овчарова поля вода върху дланите на д-р Антонио Душепеев, наричайки: „Както се лее водата, така да се раждат децата”.
През 2012 година в МБАЛ-Бургас са проплакали 1881 бебета, а двойките близнаци са рекордно много – 28. От началото на 2013 г. в МБАЛ-Бургас на бял свят са дошли 102 бебета като сред тях е и Катрин – първото бебе, заченато с изкуствено оплождане в Звеното по асистирана репродукция на Бургаската болница и родено в морския град.

Родилно отделение все повече задълбочава работата си с бременните жени, а бургаската болница планира и покупка на нова апаратура за Звеното по асистирана репродукция, която ще затвори цикъла репродуктивни манипулации с още една – ИКСИ. “Интра цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката” (ICSI) е процедура, наподобяваща класическото ин витро оплождане, с тази разлика, че с помощта на микроманипулаторна система се избира един сперматозоид, който се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката. Именно такъв микроманипулатор ще бъде купен в звеното.

„От началото на февруари започва работа и Училище за бременни към нашето отделение, което следваща стъпка в интензивната женска консултация, която развиваме вече втора година”, каза начлникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.
Училището за бременни ще събира бъдещи майки два пъти месечно, предоставяйки им възможността да получат важна информация за периода на бременността, раждането и първите месеци на бебето от лекари и акушерки с дългогодишен стаж.
Първата лекция е планира за 6 февруари в 13:30ч. Тя ще се проведе след отворените врати, които се провеждат всяка сряда в отделението. Темата е: „Начало на нормално раждане. Видове контракции предвестници на раждането” ще представи д-р Душепеев


Подобни публикации