6

яну

ribbon

Матрос от „Дръзки“ спаси кръста в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

33 – годишният старши матрос Станимир Манолов от Военноморска база – Бургас, служещ на фрегатата „Дръзки“, спаси Светия кръст тази година. Той е родом от Бургас, женен с две деца и се ориентира пръв от общо тридесет и деветимата куражлии, решили да Спасят Светия Кръст. Сред тях бе и студентката от Бургас Николина Евтимова, която за първи път се престрашила да участва. Най-младите участници тази година бяха двама младежи на 16 години, а най-възрастният – на 60 .

Новост тази година бе мястото, където се проведе ритуала по спасяване на Светия кръст – на Централния плаж, тъй като Мостът е в процес на реконструкция. Всички 39 смелчаци, влезли в януарските морски води, получиха от кмета Димитър Николов специален подарък – хавлиени кърпи с логото на община Бургас, които веднага влязоха в употреба, и луксозен календар за новата година, посветен на инициативата „Бургас – Кандидат за европейска столица на културата 2019“.

По традиция тържествените прояви в Бургас за Йордановден /Богоявление/ започнаха още в 08.30 часа, когато Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий и бургаското духовенство отслужиха празнична Света литургия в храм „Света Богородица“.
Хубавото време и фактът, че тази година празникът се случи в неделния ден, изкуши много бургазлии и гостите им, които излязоха с децата си, за да присъстват на ритуала по благославяне на бойните знамена и молебена за здраве на българското войнство, отслужени от Владиката Дядо Иоаникий и последвалото литийно шествие за Спасяване на Св. Кръст до Централния плаж.
С военни почести, венци и цветя бе почетена и 165 – годишнината от рождението на поета и революционер Христо Ботев. Ритуалът събра пред бюст-паметника на националния герой в Морската градина кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Константин Гребенаров, бургаски депутати, общински съветници, представители на общинска и областна администрация, политически и обществени организации, признателни граждани.


Подобни публикации