20

окт

ribbon

Маслото в гръмналия трансформатор май било откраднато

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Вместо 300 литра масло в трансформатора има едва 25. Това съобщи БНТ, след като днес трансформаторът беше отворен за експертиза. Не е ясно дали останалото масло е източено преди взрива или е прегряло и е станало причина за експлозията. В деня на експлозията от електроразпределителното дружество ЕВН разпространиха информация, че няма следи от взрив по трансформатора и разпределителните табла с ниско напрежение на трафопоста. Огледът му днес обаче е показал, че това вероятно не е така.

Констатирано раздуване на обшивката на трансформатора, което означава, че е имало висока температура и високо налягане. Това е предизвикало изтичане на масло, което при тези високи температури, по мнението на експертите, е дало възможност за изпарението на тези петролни продукти и образуването на взривоопасната смес.
Огледът на трансформатора е започнал с важни за специалистите електрически измервания. Тогава е открит първият проблем – изолационното напрежение между намотка „високо напрежение” и корпуса на трафопоста е под допустимите стойности.
След източването на маслото експертите са установили, че от нужните 300 литра масло в трансформатора има 25, което е недопустимо. Един от вариантите е маслото да е източено преди нощта на аварията и това да е предизвикало взрива. Другите предположения за взрива тепърва ще се изясняват.


Подобни публикации