28

юни

ribbon

Катастрофата на „Тракия” идва в Бургаския съд

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Върховният касационен съд взе решение делото за катастрофата на автомагистрала „ Тракия ”, станала през юни 2011 г. да се разгледа от Бургаския окръжен съд. Искането за това беше направено от съдията – докладчик от Пловдивския окръжен съд с цел процесуална икономия, тъй като и тримата подсъдими живеят в района на Бургаския окръжен съд, както и 36 от общо 65 посочени в обвинителния акт свидетели, между които и 7 от пострадалите лица.

Девет души загинаха след като автобуса се преобърна и се запали. Рейсът пътуваше по линията Бургас – София. Ð’ автобуса пътуваха 31 души. На място са загинали шестима, други трима починаха по-късно в болницата.
Автобусът се преобърна и се запали, като разследването откри сериозни нарушения при неговата поддръжка. Според експертизата гредите на шасито на рейса са били напукани, а заварките са били направени некачествено.
Вероятната причина за катастрофата е скъсване на ръждясал елемент от рамата, към която е била прикрепена предната носеща щанга. Неизправна е била и задната дясна спирачка.
Обвинението срещу шофьора Светослав Димитров е, че е нарушил правилата за движение. Шефът на дружеството “Ентуртранс”, с чийто лиценз е осъществено пътуването по редовната линия София – Бургас, Ениз Ченгел и Николай Тончев, ръководител група “Транспорт” в компанията, пък са обвинени и за немарливо изпълнение на задълженията си.


Подобни публикации