20

апр

ribbon

Карнобатлия седна на стола на Кушлев

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Комисията “Кушлев” вече ще бъде известна като комисията “Коларов”. Това става след като нашумелият със заплата от 9 000 лева Стоян Кушлев бе освободен от председателското място в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД).

Заместникът му – роденият в Карнобат Тодор Коларов е с дългогодишен юридически стаж, преподавател е във Варненския свободен университет.Има магистърска степен по право от СУ “Св.Климент Охридски”, докторска степен от ПУ “Пайсий Хилендарски” и обучения в Джорджтаунския университет, Вашингтон, САЩ и в Кингс Колидж, Лондон, Великобритания.

Бил е юридически анализатор в Световната банка. От януари 2004 г. до настоящото си назначение е юридически съветник в Посолството на САЩ в България. Има множество специализации и публикации в областта на наказателното право.

“Със своя заповед от днес министър-председателят Бойко Борисов освободи Стоян Кушлев от поста председател на Комисията за установяване на имущество,придобито от престъпна дейност. Причината за решението е извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка и установенатанесъвместимост за заемане на длъжността, поради участие на г-н Кушлев в управителни органи на неправителствени организации. С друга своя заповед премиерът назначи Тодор Коларов за председател на КУИППД”, се посочва в съобщение на Министерски съвет.

Проф. Стоян Кушлев попадна под прицела на парламентарната антикорупционна комисия, след като за него имаше сигнали за конфликт на интереси, роднински назначения и неправомерно високи заплати. Комисията намери, че Кушлев е в конфликт на интереси, защото при назначаването си е участвал в УС на сдружението “Царски ловен клуб” и Национална развъдна асоциация по овцевъдство. Случаят беше предаден на съда.

При проверката на антикорупционната комисия се появиха данни, че самият Кушлев получавал заплата от 9000 лв. на месец. Големи заплати и хонорари получавали и някои от служителите на комисията “Кушлев”, които пък били негови близки и роднини. Антикорупционната комисия поиска проверка от Сметната палата, за да се види на какво основание са раздавани толкова високи заплати, дали има корупционна зависимост на членове от комисията и дали правилно е изразходван нейния бюджет.

Проф. Кушлев на няколко пъти не се яви пред депутатите от комисията, която накрая установи, че той дори не е професор.


Подобни публикации