25

май

ribbon

Камери ще пазят тикови пейки в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Специално за 24 май част от реконструираната пешеходна зона в центъра на Бургас доби напълно завършен вид. Ð’ навечерието на светлия празник бяха поставени пейките, кашпи с декоративни дръвчета и висящи съдове за цветя по оста ул. «Св. Св. Кирил и Мегодий» – ул. «Васил Априлов».

Впечатляващите нови пейки и места за сядане са от африканско тиково дърво – прочут вид дървесина, известна със своята невероятна здравина и устойчивост на всякакви атмосферни условия. Тикът почти не поема външна влага и химикали и почти не се изкривява, заради което е предпочитан за използвани в екстериорни площи мебели, дори и за яхтени палуби.
В кашпите са засадени холандски вид дървета, които се отличават с широка зелена корона, а в същото време кореновата им система е плитка, което позволява засаждането им в декоративните саксисии.
Озеленяването на пещеходната зона се допълва от висящи растения, закачени на уличните лампи. Специалните наглийски съдове, в които са растенията, имат резервоари, които събират 12 литра вода. Това позволява цветята да се поливат един път месечно. Вее са постаевни и първите кошчета за боклук, и двете разновидности са в стила на кашпите и пейките.
Обновената пешеходна зона ще бъде наблюдавана чрез камери, за да бъдат предотвратени кражбите и вандалските прояви, тъй като една голяма пейка, например е с цена около 1600 лв.


Подобни публикации