13

дек

ribbon

И израелският “Червен кръст” похвали бургаските лекари

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Българските спасителни екипи се справиха отлично при атентата в Бургас. Това заяви Феликс Льотан, ръководител на израелския екип на Червения Давидов щит на Израел, който беше у нас, за да проведе съвместно обучение с екипи на Българския червен кръст. С общи действия за спасяване екипите пресъздадоха евакуация на застрашени и пострадали хора при взрив и последвал пожар, транспортирането им до болнично заведение, гасене на пожара, спасяване на пострадали от високи етажи по алпийски способи от екипи на Планинската спасителна служба.

В симулацията взеха участие екипи на Българския червен кръст, Пожарна безопасност и защита на населението, Центъра за спешна медицинска помощ, Военномедицинска академия и Министерство на здравеопазването.
Демонстрацията отбеляза завършека на 14-дневен курс със специалисти от Израел. Участваха 100 служители на Българския червен кръст, които трябваше да помогнат на 24-ма пострадали при взрив на отоплителна инсталация в конферентна зала и да ги транспортират в 4 болници.
По думите на ръководителя на израелските екипи Феликс Льотан, българите са добре обучени и пример за това са действията им при атентата в Бургас: “Участниците се справиха чудесно и изпълниха стриктно всичко, за което говорихме по време на обучението. Българските доктори работиха страхотно в екип с израелските си колеги, за да успеят максимално да помогнат на пострадалите”.
Българският червен кръст разполага с голям ресурс от подготвени аварийни екипи, екипи от психолози и оборудване, с което да помогнат на максимален брой хора.
Оттам съветват, ако попаднем в подобна ситуация, да слушаме и изпълняваме стриктно нарежданията на медицинските служители на място, за да запазим живота си.


Подобни публикации