27

мар

ribbon

И бургаски депутат осъден за конфликт на интереси

Стоян Гюзелев ще трябва да плати глоба от 5 000 лева

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Два състава на Върховния административен съд (ВАС) едновременно и единодушно са постановили, че Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов от парламентарната група на управляващите са били в конфликт на интереси при гласуването на поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи миналата година. Според тази поправка арендаторите на нивите имат първи право да ги купят.

Десислава Танева, Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов бяха вносители на тази поправка, която по-късно беше оттеглена като текстът й беше определен като “лобистки”. Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси тогава била сезирана и след проверка е препоръчала на тримата “непременно и винаги да отбелязват, че имат конфликт на интереси”.

Преди да бъдат избрани за народни представители, и тримата са участвали в управлението на фирми, свързани със земеделието. Танева през последните 14 години е участвала в ръководството на повече от две дузини свързани компании от земеделския сектор, Стоян Гюзелев е съдружник в “Сортови семена – Бургас” ООД, която обработва 7000 дка под аренда. Третият вносител – Димитър Аврамов, пък е съдружник в “Гала инвест холдинг” АД, която според ДАКСИ е лицензиран търговец на зърно и е регистрирана като земеделски производител.

Върховният административен съд е бил сезиран от Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Двата състава на съда са решили, че депутатите Гюзелев и Аврамов са се провинили, като са предложили и гласували поправка в закона за земята, от която те самите са били лично заинтересовани. Наказанието за Гюзелев и Аврамов е по 5000 лв. глоба. Като депутати конституцията ги пази от най-тежкото наказание – освобождаване от длъжност. Решенията за двамата не са окончателни, могат да се обжалват пред 5-членен състав на ВАС. От 2009 г., откакто действа законът за конфликт на интереси, това е първата подобна присъда.


Подобни публикации