14

яну

ribbon

И бургазлии се обявиха срещу шистовия газ

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

С лозунги “Не за нас шистов газ” и “Чиста природа” около стотина бургазлии се включиха в националния протест срещу проучването и добива на шистов газ. Бургазлии дефилираха от площад “Тройката”  по централните улици “Александровска” и “Богориди”. Финалната точка беше пред Морското казино. Протестът премина без инциденти или нарушения на общестения ред. Ако няма чуваемост от страна на управляващите, то протестите ще продължат, заявиха недоволните.

Протести се проведоха в 12 български града. В 11 часа започнаха протестите във Пловдив, Шумен, Плевен, Бургас и Казанлък. В 11.30 часа започнаха митингите във Варна и Велико Търново. В 17 и 17.30 часа протести срещу проучването и добива на шистов газ ще има в Русе и Благоевград.  Протести има и в София, Добрич и Смолян.

В София протестиращите поискаха законодателство, което гарантира, че добива на шистов газ не е свързан с опасности. Хората споделиха, че имат, че се работи в Добричко, Врачанско и района на Провадия, съобщи БНР.

Над 1 000 души се събраха на протестa във Варна.  От декември досега те са събрали над 400 подписа, които ще бъдат предадени в НС. В Пловдив над 1 000 души са подкрепили подписката срещу добива на шистов газ.  В центъра на града се събраха 200 души, които ще връчат събраните подписи на общинската управа.

В Плевен инициативата бе подкрепена от Асоциацията на зърнопроизводителите и други неправителствени организации.

Стотици протестиращи в Добрич, сред които и бременни жени,  обявиха, че ще преминат към ефективни действия, ако до края на януари не бъде наложен мораториум върху проучванията за добив на шистов газ у нас. Към протестиращите се присъединиха и хора с плакати “Каварна иска рок, а не рак”.

Около 400 души в Шумен излязоха на шествие. Ð’ протеста пред театъра се включи и фолклорната група “Черните кукери” от шуменското село Веселиново.


Подобни публикации