18

май

ribbon

Искат оставката на директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев

Природозащитници негодуват заради разрешение за застрояване на Карадере

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Представители на коалиция от природозащитни организации и граждански движения искат оставката на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас Бойчо Георгиев, заради издаване на разрешение за застрояване на Карадере. Преди да поеме длъжността, Георгиев бе бургаски общински съветник от групата на ГЕРБ.

Сдружение за дива природа „Балкани“, „За да остане природа в България” и група „Да спасим Карадере” са подали жалба против опита за застрояване на местността Светерица над Карадере в близост до село Горица, Поморийско, съобщи агенция “Фокус.„Нарушението изцяло е на директора на РИОСВ – Бургас. Това е човекът, който е направил гафа. Основните му нарушения са, че отново е допуснал застрояване на „НАТУРА 2000” зона, в Камчийската планина над Карадере”, коментира Андрей Ковачев от “Балкани”. По думите му основната оценка за съвместимост е направена в угода на инвеститора и без научни данни. „Експертите, които са наети от инвеститора с едни „шамански” пожелателни изрази обясняват как проектът няма да има въздействие върху защитената зона. С едни общи изрази без никаква научна информация, те считат, че няма да има въздействие върху видовете, които се опазват в защитената зона, а това не е вярно”, каза Ковачев. Според него проектът ще унищожи запустели ниви, които от много години не се обработват и са се превърнали в затревени с храсти територии, където живеят и се размножават птици.

„Другото голямо нарушение е, че освен доклада за оценка на съвместимост, всеки един проект трябва да минава т. нар. оценка за въздействие върху околната среда. Вместо да направят такава оценка директорът на РИОСВ е подложил този проект на т. нар. екологична оценка, която не е правилната процедура съгласно европейското законодателство”, обясни Ковачев. Природозащитниците искат цялото решение, да бъде обявено за нищожно. „И тъй като този директор явно не желае да спазва политиките на Европейския съюз, трябва да бъде сменен, защото това не му е първото провинение”, каза Ковачев.

„Очакваме действията на министъра и се надяваме, че те ще бъдат адекватни, ако не бъдат, ще решим какво ще предприемем, но защитената зона трябва да бъде опазена. Това е зона от „НАТУРА 2000” от европейската екологична мрежа. Ще бъдат унищожени местообитанията на 3 до 4 вида птици, които гнездят на това място”, допълни Ковачев.


Подобни публикации