11

мар

ribbon

Инициатива за общинско кино поде “София филм фест на брега”

Бургаският фестивал стартира с “Подслон” на Димитър Шолев

Публикувано в: КултураБургас;
От: pointburgas

Бизнесът не се интересува от сериозното кино. Да не се заблуждаваме, че дори в новостроящия се мол бъдещите киносалони ще приютят бургаския кино фест. Затова Бургас трябва догодина да има свое кино, заяви режисьорът Георги Дюлгеров на официалното откриване на “София филм фест на брега”.

“Всички ние можем да станем ктитори на бъдещото общинско кино в Бургас. Достатъчно е всеки, съпричастен към идеята да откупи по един стол, като така ще бъдат осигурени около половината от необходимите средства. След това общината ще помогне, ще могат още малко средства да се намерят по европейски програми.”, изложи идеята си художественият директор на фестивала пред изпълнилата залата на Кукления театър публика.

Тази година за първи път от девет години “София филм фест на брега” напусна единствения киносалон в Бургас заради ликвидирането на 35 мм. прожекционни машини в полза на новите 3D технологии. В свое изявление преди началото на фестивала Георги Дюлгеров отбеляза, че  по този начин управителят на киното Иван Вършев лишава бургазлии от възможността да гледат на лента различното, европейското кино.

По традиция и деветото издание на феста бе открито с прожекция на български филм – “Подслон” на младия режисьор Димитър Шолев. Лентата вече участва в един от най-значимите световни кинофоруми – в испанския град Сан Себастиан. Творбата е поглед към проблемите на днешните тийнейджъри и пропастта между поколенията.
Специално за премерата в Бургас пристигнаха част от създателите на филма – режисьорът Димитър Шолев, продуцентът Росица Вълканова и изпълнителката на една от главните роли Ирена Христоскова.


Подобни публикации