20

май

ribbon

Израелски спецченгета помагат в охраната на бургаското летище

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Летищата в Бургас и Варна, и морските курорти от вчера са под засилена охрана. Причината е стартът на сезона за израелските туристи у нас. Първите израелски туристи след атентата отпреди година, кацнаха на летището край Бургас, съобщи bTV. Хората не изглеждат притеснени, а повечето от тях са младежи, които идват, за да се забавляват.

Туристите обаче не са забравили взрива миналата година и затова с интерес наблюдаваха засилените мерки за сигурност, които са в сила от миналата година.
Един от пристигналите дори попита дали оръжията на полицаите на летището са истински.
От ръководството на летището край Бургас предупреждават пътуващите, че поради засилените проверки на пътници и багаж, обработването на самолетите се забавя и призовават хората, които ще летят, да дойдат по-рано на аерогарата.
Посрещачите няма да бъдат допускани на терминал „Пристигащи”. Ще бъдат увеличени проверките на входа и изхода на летището, като на случаен принцип ще се проверява не само самоличността, но и багажа. Допълнителните мерки остават в сила до 30 септември.
В момента в Бургас кацат по 6 полета на седмица от Тел Авив, но в пика на сезона се очаква да станат над 40. Израелците са отделени от останалите туристи, полетите им се обслужват с приоритет. Не се обявява публично часът на кацане. Маршрутът им на придвижване се променя, охраната им е завишена. На място в Слънчев бряг без да се набиват на очи помагат и израелските служби за сигурност.
На отдалечено от терминала място автобусите са подложени на щателна проверка за експлозиви и други съмнителни предмети. Повече полиция и въоръжена охрана предшестват всеки полет с израелски туристи. До автобуса, израелците се движат по специално изграден коридор.
Туроператорите също работят по нови правила. Допълнителна охрана има и пред хотелите и казината. Това лято, наред с българските полицаи, в Слънчев бряг дежурят и израелските служби за сигурност.


Подобни публикации