28

яну

ribbon

Игнатов сдаде поста заради парите за наука

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Премиерът Борисов уволни просветния министър Сергей Игнатов. Това стана само няколко часа, след като Борисов и финансовият министър Дянков се срещнаха с учени във връзка със скандалите във фонд Научни изследвания. Премиерът “взе главата” и на шефа на ДКЕВР Семерджиев

Игнатов е отстранен заради извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд „Научни изследвания” и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда, съобщи пресцентърът на МС. Игнатов е депозирал молбата си за напускане на поста и тя е била приета от министър-председателя, става ясно от съобщението.
В доклада от проверката на ФНИ има над 60 препоръки и тревожни констатации като неправомерно назначаване на хора. Има и конкретни препоръки за провеждане на конкурсите, посочи Дянков, без да детайлизира гафовете, открити във фонда.
През всичките тези месеци, в които вървеше сканадлът с конкурса на ФНИ, на който бяха раздадени милиони на съмнителни научни проекти, Игнатов твърдеше, че всичко е в рамките на закона и защитаваше ръководството на фонда.
Паралелно с това вървяха и дискусиите около промените в закона за предучилищното и училищно образование, които голяма част от родители, експрети и педагози не приеха, като се стигна и до протести.
Египтологът е осмият министър, уволнен от Борисов в мандата на ГЕРБ. Преди него по различни причини си тръгнаха трима здравни министри, транспортният Александър Цветков, първият ни дипломат Румяна Желева, Трайчо Трайков и министърът без портфейл Божидар Димитров.


Подобни публикации