15

ное

ribbon

За първи път в Бургас оперираха аневризма в мозъка

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Неврохирурзи от Бургаската болница оперираха седем часа, за да спасят живота на 30-годишен мъж с аневризма в мозъка. Операцията е първа за област Бургас и досега не е правена тук. Тя е преминала изключително успешно. В момента пациентът се чувства добре и се възстановява.

Аневризма означава патологично разширение на мозъчен кръвоносен съд, водещо до кървене, което може да е фатално. Тя е вследствие на мозъчен отток и инсулт в главния мозък. Заболяването е с голям процент смъртност и често се среща при млади хора.
30-годишният мъж е приет по спешност в болницата със силно главоболие и губене на съзнание. Първоначално той е в Отделението по неврология, където му е назначен скенер. Изследването установява кръвоизлив между обвивките на мозъка (SAH – субарахноидален кръвоизлив ). Лекарите се обръщат за консултация към Отделението по неврохирургия и след като изследванията потвърждават аневризма се пристъпва към операция.
Ð’ нея участва целият лекарски екип на Отделението по неврохирургия – д-Ñ€ Николай Недев – началник на отделението, д-Ñ€ Светлозар Георгиев – старши лекар, д-Ñ€ Любомир Томов, д-Ñ€ Иван Апостолов, д-Ñ€ Димитър Добрев. Консултант е д-Ñ€ Владимир Наков от ВМА – София.
В областта подобни случаи са между 40-50 на година, като заболяването засяга основно млади хора, привидно здрави. При неоперирани пациенти смъртността е много голяма. Ако пациент с аневризма не се подложи на операция той или почива при първото кървене, или при второто.


Подобни публикации