1

апр

ribbon

Закрилникът на Бургас е живял 75 години

Възрастта на Свети Николай Чудотворец е определена според древни текстове

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Ново изследване на живота на един от най-почитаните християнски светци – Николай Чудотворец е позволило точно да се определят датата на раждането и датата на смъртта му, съобщава украинската агенция LB като цитира думите на един от авторите на изследването агиографът Александър Бугаевски.

„Успяхме точно да установим кога свети Николай е починал. Това е станало през 334 година, както сега това  абсолютно точно установено при съпоставянето на събитията от древните текстове. Благодарение на ексхумацията на мощите, става ясно, че св. Николай е живял 75 години, което означава, че е роден през 260 година.”, е съобщил изследователят.

Ð’ книгата „Добрият кормчия” са поместени изследванията на Бугаевски и на учени от Гърция, Италия, България, Полша, САЩ и Германия. Ð’ нея са публикувани и неиздавани латински и гръцки ръкописи, които се отнасят към VIII-IX век.

Св. Николай е роден в град Патара, Мала Азия, станал свещеник, а след това и епископ в Мир Ликийската църква. Църковните хроники пазят свидетелства не само за извършените от него чудеса, но и за неговото изключително милосърдие. След смъртта на светеца тялото му останало нетленно. Както разказва легендата, хората, които са идвали да се молят пред мощите му били излекувани. Християните вярват, че св. Николай и досега върши чудеса и помага на хората. Той се смята за покровител на всички пътуващи.


Подобни публикации