21

апр

ribbon

Евангелисти искат съд за погрома над Свидетели на Йехова в Бургас

Настояват държавата да гарантира свободата на вярата

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

“Актът на насилие заради религиозна ненавист, осъществен от ВМРО, и техни поддръжници на 17 април 2011 г. в Бургас срещу членове на вероизповеданието „Свидетели на Йехова”, е брутално престъпление срещу правото на свободно изповядване на вярата съгласно чл. чл. 163-165 от Наказателния кодекс. В случая не става дума за дискриминация, тоест – неравно третиране заради вярата на другия, а за извършено престъпление.” Това заявяват представители на различни евангелски църкви и неправителствени организации у нас в специална декларация.

Документът е адресиран до премиера Бойко Борисов, до Главния прокурор Борис Велчев, председателя на НС Цецка Цачева, омбудсмана Константин Пенчев, парламентарни комисии и пр.

Според подписалите декларацията, извършителите на престъплението следва да бъдат подведени под съответната норма от прокуратурата и изправени пред справедлив съд.

В нея се настоява и за ясна и категорична позиция по случая от сезираните институции и от правителството на Република България.

Припомня се и писмо №6700 131 от 9 април 2008 г. на община Бургас (Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни) и МВР, с което се настоява всички ученици на територията на Бургас да бъдат информирани, че мормоните, Свидетели на Йехова и евангелските и петдесетни християни са сред „най-основните и опасни секти в страната”, които „нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред”.

“Настояваме властите да извършат необходимото за опазване на основните конституционни права на хората на свобода на вярата, съвестта, словото. Тези права са основа на свободното и демократично общество. Тяхното упражняване трябва да бъде гарантирано от държавата – това гарантиране е законово и конституционно задължение на държавата.”, се казва още в документа.


Подобни публикации