24

апр

ribbon

Дължим 1 милиард евро на Русия за АЕЦ“Белене”

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Един милиард евро дължи България на Русия за произведеното досега оборудване за АЕЦ “Белене”. Това заяви пред журналисти в Москва ръководителят на “Росатом” Сергей Кириенко, който смята, че решенето за спиране на проекта има по-скоро политически характер и не се дължи на добре премислена технико-икономическа преценка, съобщи БНР.

Бяхме готови както да изпълним условията на договора, така и за решението на правителството на България, каза Кириенко и допълни, че по-голямата част от оборудването за АЕЦ “Белене” вече е готово, а другата част е в процес на производство. След като договорите със заводите са сключени, трябва да се вземе решение – или България ще плати това оборудване и извършената до момента работа, а това възлиза на около един милиард евро, или трябва споразуменията да се разтрогнат и на предприятията да се изплатят компенсации, предупреди шефът на “Росатом”.
Според Кириенко поръчаното оборудване може да отиде в централата в Козлодуй, но там за разлика от Белене няма нито проект, нито лиценз, нито разрешение за строителство.
По думите му оборудването може да се приспособи към Козлодуй в рамките на пет – седем години, но остава неизяснен въпросът какво ще се случи с него през това време. Кириенко заяви, че в “Росатом” се отнасят с уважение към решението на българското ръководство, но засега не виждат какви ще са следващите му стъпки.
Изглежда българската страна не разбира добре какво означава да се премести оборудването в Козлодуй и не е ясно какво ще предприеме, посочи ръководителят на “Росатом”.


Подобни публикации