26

юли

ribbon

“Ди Цайт”: Защо не разкриват атентатора от Бургас?

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Кой е мъжът, взривил автобуса в Бургас, откъде е дошъл, сам ли е действал или е имал съучастници – седмица по-късно всичко е точно толкова неясно, колкото и в първия ден. Означава ли това, че разследването е дилетантско?Дали шортите са типичното облекло на един атентатор-самоубиец? Този е един от въпросите, които възникнаха през седмицата след атентата на бургаското летище. Непосредствено след нападението българските власти разпространиха кадри на предполагаемия убиец – с дълга коса и къси панталони. Но някои арабисти определено изпитват съмнения, че един атентатор-самоубиец би се впуснал в “свещена мисия” в подобно облекло, пише немският в. “Ди Цайт”, цитиран от Дойче веле.

В статията се посочва, че разследващите не дават никакви обосновани сведения, данните са противоречиви и объркващи и само подхранват спекулациите и конспиративните теории.

Най-напред бе съобщено, че атентаторът е с тъмна коса, после – че бил блед и със сини очи. Говорел руски, но също така и английски с арабски акцент. Намирал се в България между четири и седем дни преди атентата, но може би и цял месец. Вероятно е влязъл в страната от Румъния или от Турция или пък е пристигнал със самолет от Шенгенското пространство.

Версията на Цветанов не е вярна?

Непосредствено след взрива българският вътрешен министър Цветан Цветанов изрази увереността си, че разкритията няма да се забавят. “Можахме да снемем ДНК-данни и пръстови отпечатъци от тялото на атентатора. Ще ги сравним с данните на международните полицейски органи, за да определим самоличността му”, заяви Цветанов в деня след атентата на 18 юли.

Този подход обаче не доведе до желания резултат. “ДНК-профилът и пръстовите отпечатъци не съвпадат с данните на нито една от разследващите организации по света”, съобщи министър-председателят Бойко Борисов на 24 юли. И фалшивата шофьорска книжка от Мичиган, намерена у мъжа, не помогна на следователите. Кой е той, откъде е дошъл, дали е действал сам или е имал съучастници – за всичко това не се знае абсолютно нищо.

И още нещо доста смущаващо: ранената при взрива израелска туристка Гилат Кулангиас описа събитията по израелската телевизия. Нейната версия обаче се различава коренно от тази на министър Цветанов. Той заяви, че бомбата е избухнала в раницата, която носел атентаторът. Кулангиас, чийто мъж загива при експлозията, описва нещата така: “Той дойде до автобуса, взе един куфар от багажното отделение и сложи раницата си на негово място. Поради това мъжът ми и един приятел се скараха с него. След което “операторът” предизвика експлозията.”

Защо не покажат обработени снимки от аутопсията

За разлика от разпространяваните от българските медии версии, разказът на Кулангиас е наблюдение на очевидка. Във връзка с което някои наблюдатели питат: защо разследващите органи в България са пуснали свидетелката да отпътува още на следващия ден, без преди това да са я разпитали подробно?

Останките от тялото на предполагаемия атентатор-самоубиец се пазят в една от бургаските болници, аутопсията е извършена от съдебния лекар Косьо Янков. И той упреква следователите, че са допуснали грешки – например защото са разпространили фоторобот на мъжа, но не и снимките, които лекарят направил по време на аутопсията. Според д-Ñ€ Янков тези снимки биха помогнали много. “А сега медиите разпространяват портрет на мъж, който прилича на брат ми, да речем. Защо не покажат моите снимки? Ако бъдат обработени с фото-шоп, те дори биха могли да заприличат на паспортни снимки”, казва Янков

Във вторник премиерът Борисов обяви, че има напредък в разследването, но същевременно призна, че още не се знае нищо за идентичността на атентатора и на неговите вероятни съучастници. Само толкова: “Става дума за много опитни хора. Както виждаме, те са дошли един месец преди атентата, постоянно са сменяли взетите на лизинг коли и са обикаляли от град на град, за да не бъдат видяни заедно”, заяви Борисов.

Има ли доказателства – или няма?

Министър-председателят не пропусна възможността да уязви държавите от Шенгенското пространство, до което България все още няма достъп: “Може да се окаже, че тези, които говорят, че България не е надеждна граница на Шенген, са прибързали. Може да се окаже, че Шенген не е надеждна граница за България”, каза Бойко Борисов във връзка с варианта, че атентаторът или атентаторите са пристигнали в България със самолет от някоя Шенгенска държава.

По обясними причини израелските и българските власти водят разследването заедно, но очевидно вървят по различни пътища. “Имаме достатъчно сериозни доказателства, че зад нападението в Бургас стоят Иран и свързаната с него групировка Хизбула”, каза израелският президент Шимон Перес пред CNN. А Борисов на свой ред заяви: “Ð’ момента няма доказателства, че Хизбула или Иран стоят за атентата на бургаското летище.”


Подобни публикации