22

май

ribbon

Децата с аутизъм се увеличават лавинообразно

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Според статистиката аутизмът е най-бързо нарастващото разстройство в развитието в целия свят. Преди 20 години диагностицираните с аутизъм деца са били 5 на 10 хиляди, а към момента те са 1 на 100 и броят им продължава да расте. Около 67 милиона души по света са засегнати от аутизъм. Тази година с аутизъм специалистите очакват да бъдат диагностицирани повече деца, отколкото с диабет, рак и спин взети заедно. При момчетата вероятността да бъдат диагностицирани с аутизъм е 4 пъти по-голяма от колкото при момичетата.

Тревожната статистика бе изнесена на проведеното обучение на 525 учители в детските градини и ясли в София за разпознаване на ранните симптоми на аутизма и оказване на подкрепа на децата и техните семейства.
Това стана в рамките на Международна обучителна конференция за представяне на наложени терапевтични подходи и европейски законодателни практики, подпомагащи лицата от аутистичния спектър, на която в „Токуда” се събраха изтъкнати експерти, лекари, учители, деца с аутизъм и техните родители.
Едно от затрудненията, които срещат специалистите идва от това, че в училищата не е достатъчна информираността за аутизма, включително сред преподавателите, изтъкнаха експерти.


Подобни публикации