24

яну

ribbon

Дават още 6 милиона за Виа Понтика – юг

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Още 6 млн. лв ще бъдат предостави от правителството тази година за археологическите обекти от маршрута Виа Понтика – юг. Това обяви днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Бургас, който участва в пилотна дискусия на в. Стандарт за старта на кампанията „Чудесата на България 2013“. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на археологически проучвания, реставрация и консервация на обектите.

Към Виа Понтика ще бъдат приобщени още 3 нови проекта – Деултуму Русакастрон и археологически обект в Обзор. В община Бургас ще продължи работата по древните бани Аква Калиде – Термополис, църквата и римската вила в Сарафово, кулата на нос Форос.
Вицепремиерът бе категоричен, че развитието на културно- историческият маршрут ще допринесе за удължаването на туристическия сезон. „Интересът към обектите, включени във Виа Понтика е огромен. Същевременно проектът още към днешната дата доказа, че е икономически целесъобразен и аргументиран. Нумизматичната стойност на откритите златни монети в Аква Калиде надвишава вложените средства за археологически проучавния“, обясни кметът на Бургас Димитър Николов.
В дискусията взеха участие още директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, директорът на Националния археологически институт с музей при Бан доц. д-р Людмил Вагалински, директорът на РИМ Бургас Цоня Дражева, археолозите, работили цяла година на 10-е обекта от маршрута Виа Понтика, кметове на общини от региона.


Подобни публикации