21

апр

ribbon

Гърмят “бургаските” автобуси край Ихтиман в петък

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Следствен експеримент ще повтори атентата в Бургас на 26-ти април. Два автобуса ще бъдат взривени край Ихтиман, съобщи БНТ. Целта на възстановката е да се изяснят детайлите за атентата, при който загинаха петима израелски туристи, българинът шофьор и атентаторът.

Автобусите, които ще се използват за възстановката на атентата в Бургас, са закупени от Европол. Максимално точно ще бъде възпроизведено всичко. По свидетелски показания и записи от охранителните камери е уточнено дори къде са стояли хората в момента на взрива. Човешките макети, които ще се използват по време на възстановката са толкова, колкото са били и пътниците в автобусите по време на атентата.
“Автобусите ще бъдат разположени както бяха разположени на летище Сарафово. Макетите са направени от такава материя – близка до човешкото тяло, че уврежданията би следвало да бъдат такива, каквито са получени по време на трагедията. Такива следствени експерименти са правени и на други места по света – и там са използвани именно подобни макети”, обясни следовател Георги Илиев.
Взривното устройство също ще бъде максимално близко копие на бомбата избухнала в Бургас на 18 юли 2012 г. МВР има задачата да го подготви заедно с експертите на Европол, анализирали истинската адска машина от Сарафово.
“Взривът ще бъде извършен със същото количество приблизително и със същата сила. И приблизително на същото място, където е бил по време на избухването”, уточни още следователят.
Така се цели де стане ясно къде точно е бил взривът и дали е задействан, когато раницата на атентатора е поставяна в багажното отделение на автобуса или по-рано. Друга цел е да се потвърди или отхвърли друго предположение на разследващите – че автобусът е трябвало да бъде взривен в движение по пътя към Слънчев бряг, за да има повече жертви и щети.


Подобни публикации