16

яну

ribbon

Грипът още е далеч от Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Грипна епидемия се очаква всеки момент във Великобритания и Норвегия, а в САЩ и Канада грипният щам AH3N5 върлува вече от няколко седмици. У нас се очаква грипна вълна, която ще бъде по-интензивна в сравнение с миналогодишната, обяви д-р Ангел Кунчев, държавен главен здравен инспектор към Министерство на здравеопазването. Той посочи, че вече има отделни грипни случаи, но огнища все още не са обособени. Стана ясно, че за момента Балканите са най-назад в развитието на грипния вирус, но при по-високи средни температури процесът ще става по-интензивен.

Бургас все още е далеч от епидемия. Статистиката на Регионалната здравна инспекция сочиу че регистрираните в Бургас случи на заболели от остри респираторни заболявания са 186 през последната седмица. Според Елица Карагьозова, говорител на РЗИ, цитирана от „Фокус“, заболеваемостта, изчислена към това число е 92,872 на 10 000 като данните показват, че сме много далеч от предепидемиологична обстановка, тъй като тогава достиганите стойности са били до 192,2 случая на 10 000 човека.

Според статистики в България всяка година от пневмония в болници умират между 2 000 и 2 500 българи, като в голяма част от случаите става въпрос за усложнение на грипен вирус. Най-често засегнати са малки деца под една година и възрастни над 65 години.

Д-р Ангел Кунчев препоръчва възрастните да ограничат контактите си, за да намалят риска от заразяване. Самолечението и поставянето на диагноза без лекарска преценка е крайно неподходящ подход според лекарите, защото често води до усложнения.

Очаква се тазгодишният вирус да минава за около седем дни, като болният ще чувства обща отпадналост общо близо 10 дни.

 

 


Подобни публикации