9

яну

ribbon

Гора с басейн край морето искал от държавата депутат

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Процедура за закупуване на държавен горски терен близо до несебърския морски бряг и смяна на предназначението му е започнал депутатът от ГЕРБ Емил Димитров през 2011 г., след като върху имота вече е построен неизвестно как басейн. Това разкрива сайтът Биволъ, позовавайки се на документи от имотния кадастър, търговския регистър и преписки от Министерството на земеделието и храните за смяна на предназначението на държавната земя от горския фонд..

Става въпрос за държавен терен от 2.5 декара, намиращ се между други два имота в Несебър на свързани с Димитров фирми. Единият е от 11 декара и е получен като заменка, а другият е хотел “Хавай”, който се управлява от фирмата “Експрес Турс”, контролирана от “Елеонора Транс”, която е собственост на майката на депутата от ГЕРБ – Елеонора Димитрова, и на Славян Теофилов. Дял чрез акциите на другия съсобственик на хотела – ЗАГ “Динамик”, има и друга, свързвана с Емил Димитров, фирма – “Бороинвест”.

Според изданието държавният терен е нужен на народния представител не само защото емежду други два негови имота, но и защото върху него вече е построен басейн. Така фирмата “Експрес Турс” иска от Регионалната дирекция на горите в Бургас през октомври 2011 г. да започне процедура по смяна на предназначението на имота. През февруари 2012 г. подопечното на земеделското министерство ведомство издава предварително съгласуване на процедурата, тъй като при оглед на имота не били констатирани ценни горски видове и държавата и общината не били извършвани залесителни дейности. Басейнът, който не е ясно с какви строителни книжа е построен, обаче явно не е забелязан от горските инспектори.

Сайтът припомня, че съгласно поправки в новия закон за горите, приети по предложение на самия Емил Димитров, промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска само за строеж на пристанища, летища, жп гари, автогари, промишлени предприятия, добив на подземни богатства, гробищни паркове, депа за отпадъци, насипища и хвостохранилища, електроцентрали, язовири, пречиствателни станции за питейни или отпадъчни води и други хидротехнически и електротехнически съоръжения, с изключение на стъпките на електропроводните стълбове.

Наличният на терена басейн влиза в тези изключения, само ако се приеме за язовир или за хидротехническо съоръжение, допълва изданието и посочва, че е не е ясно как се е развила преписката по-нататък, но ако се вярва на уверенията на ГЕРБ, че всички подобни преотреждания ще бъдат спрени след избухналия скандал с продадените пясъчни дюни също край Несебър, то “РДНСК трябва да засипе хидротехническото съоръжение на хотела, а прокуратурата да потърси отговорност за самоуправство с държавна земя”.


Подобни публикации