22

сеп

ribbon

В Бургас въздухът е 10 пъти по-чист без автомобили

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

До десет пъти са паднали стойностите на двата основни замърсители на атмосферния въздух в Бургас – фини прахови частици и азотни оксиди в днешния Ден без автомобили. Това показват предварителните данни на наблюдаваните атмосферни замърсители, след като мобилни лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда и община Бургас извършиха сравнителни замервания за качеството на въздуха в ден с нормален автомобилен трафик – 21 септември, и днес  - 22 септември.

Автомобилният транспорт е един от основните атмосферни замърсители, на който се дължат 49 процента от националните емисии на азотни оксиди, 57 процента от емисиите на въглероден оксид, и над 10 процента от замърсяването с въглеводороди в атмосферния въздух на страната.

Ð’ Русе най-високи концентрации за тях са отчетени вчера между 10 и 11 часа – 31,2 микрограма на кубичен метър фини прахови частици и 44,1 микрограма на кубичен метър азотни оксиди срещу концентрации съответно от 2,7 и 4,9 днес в същите часове от деня.

Най-високите стойности на азотни оксиди са измерени в Плевен вчера между 9 и 10 часа – 63 микрограма на кубичен метър, като днес по същото време от деня стойностите са в нормата /18-20/.

Ð’ Пловдив в най-голяма степен са намалели концентрациите на въглероден оксид – пиковата стойност е била вчера между 13 и 14 часа – 1,5 милиграма на кубичен метър срещу 0,3 днес в същия отрязък от време.

Като цяло резултатите от измерванията на петте подвижни автоматични станции показват, че концентрациите на изследваните атмосферни замърсители от автомобилния транспорт през деня без транспорт намаляват значително:

на серен диоксид – от 3 до 10 пъти

на азотен диоксид – от 3 до 10 пъти

на фини прахови частици – от 2 до 10 пъти

на въглероден оксид – от 2 до 5 пъти

на въглеводороди – от 1 до 2 пъти


Подобни публикации