17

окт

ribbon

В Бургаската болница влезе модерен 4D ехограф

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Бургаската болница получи високотехнологичен 4D ехограф, закупен със средства на община Бургас. Апаратът е на стойност 60 000 лв. и дава възможност за ранно откриване на вродени аномалии и малформации при плода.

„Ехографът ще се използва при бременности, които протичат тежко. С него с точност ще можем да установим дали в конкретния случай става дума за извънматочна бременност, киста или нещо друго и така да поставим диагнозата, а въз основа на нея да проведем най-правилното лечение”, каза д-р Златин Трепечов, началник на Гинекологичното отделение към МБАЛ-Бургас

Закупен е още хистероскоп и хирургичен комплект за извършване на операции в областта на безплодието при жената. Уредът представлява оптична система за изследване на маточната кухина. Той и новият 4D ехограф допълват ин витро центъра, който заработи наскоро в МБАЛ-Бургас, защото с тях ще се извършват прецизни изследвания,установяващи причината за стерилитета.

Ехографът има доплерова приставка, която проследява кръвотока между майката и плода при нормална и при усложнена бременност. Благодарение на него могат да се открият бъдещи болести при плода, които още не са дали симптоми.

„Работим с ултразвукови апарати повече от 15 години, затова бързо усвоихме работата с новия апарат. Обучението ни позволи да използваме на 100% възможностите на ехографа в полза на нашите пациенти. Следващият етап е да обучим своите колеги за работа с него”, каза д-р Златин Трепечов.


Подобни публикации