7

фев

ribbon

Вятърът “издуха” парното в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Авария на НЕК остави Бургас без парно, съобщи “Топлофикация”. Ако НЕК осигури минимално електроподаване и фирмата успее да премине на собствено захранване, трябват поне 12 часа за пълно възстановяване на нужните температури в топлопреносната мрежа и радиаторите. Енергоподаването е прекъснало за пръв път в 5.30 ч. сутринта. Вероятно причината е късо съединение в 110 kV далекопровод “Сатурн”.

Без парно днес са около 30 000 абонати – домакинства, институции и обществени заведения, сред които детски градини, болници и т.н. Положението допълнително се усложнява от продължаващото застудяване и усилването на вятъра.

Целият екип на “Топлофикация – Бургас” прави опити да се премине на вътрешно автономно електрозахранване. За целта е необходимо НЕК да подаде поне 6 kV електроенергия, за да може да заработят котлите и системата да започне да произвежда собствена електроенергия, с която да се поддържа производството, уточняват от дружеството.

До 13.30 ч. за това са били правени 3 поредни опита, които за съжаление са неуспешни. Външното подаване, дори на 6 kV, е било отново прекъсвано от електродоставчика в процес на пускане на мощностите на ТЕЦ-а.

Проблемът допълнително се усложнява от факта, че трите поредни допълнителни прекъсвания са предизвикали хидравлични удари в системите, които могат да доведат до нови непредвидени аварии и сривове. Освен това рязката смяна на температурата на водата в ледовитото време е изключително рисково, съобщават от дружеството.


Подобни публикации