28

дек

ribbon

Въведоха постоянна такса в бургаските детски заведения

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Таксите в детските градини и ясли на Бургас вече ще се плащат по нов начин следващата година, гласят промените в общинската наредба за местните данъци и такси. От следващата година месечната такса се разделя на две – постоянна и диференцирана. Постоянната в размер на 18 лв. ще се плаща независимо дали детето ходи на градина, или не. Диференцираната такса е в размер на 1,10 лв. за ясла и 1,65 лв. за целодневна градина и се плаща за всеки присъствен ден.

Ð’ седмичната детска градина тя е 2 лв., а в седмичната ясла – 1,30 лв. Таксата се начислява само за дните, когато детето е посещавало яслата или градината.

Така, ако дете посещава без изключение градината, общата такса става 54.30 лв. на месец.

През периодите, когато детската градина не работи – например през лятната ваканция – от 1 юни до 31 август, при ремонт, постоянна такса не се плаща, а само диференцирана – на присъствен ден. За смесените групи през летните ваканции ще се плаща само диференцирана такса в размер 1,90 лв. на ден за ясла и 2,50 лв. на ден за градина.

Същите правила важат и за подготвителните групи в градините. И там постоянната такса е 18 лв., а диференцираната – 1,40 лв. и 2,20 лв. през лятото.

Новите правила се въвеждат заради тенденцията родителите да “запазват места” в градините за децата си, а те да не ги посещават реално. Така бройките са запълнени само на книга, а няма място за деца, които искат да ходят на градина физически, а не само по документи.


Подобни публикации