14

дек

ribbon

Всеки втори безработен е под прага на бедност

Една трета от пенсионерите и 7% от работещите също

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

У нас всеки втори безработен е под прага на бедността. Сред пенсионерите под този праг е всеки трети. Според проучването на Националния статистически институт, 7% от работещите също са бедни.
Бедността се концентрира върху определени групи от хора – ниско образовани, хора без работа и хора с определена етническа принадлежност, показва проучването.

Относителният дял на бедните през 2008 г. е 21,8% от населението, като в сравнение с 2007 г. той нараства. Според субективните фактори, 12% от хората живеят без пералня, 60% не могат да си позволят едноседмична почивка, а 64% се ограничават при отоплението на жилището си. 1/3 от домакинствата на хората, които се определят като небедни, изпитват ограничения.
Според проучването на Алфа Рисърч, представено от Боряна Димитрова, хората най – често свързват бедността с ниския или никакъв доход, липсата на храна и безработицата. Ð’ проучването участват 1500 пълнолетни граждани и е проведено през месец ноември 2010 г. 14% от участниците в изследването свързват бедността с крайните форми на мизерия – клошари, просяци и бездомни.
47% от участниците смятат, че работодателите плащат несправедливо малки заплати. 59% мислят, че домакинството им е сред по-бедните и едва 8% се определят като богати. 33% от участниците в изследването твърдят, че почти всички около тях са бедни, а 15%, че около тях няма бедни.
Според проучването в областните центрове се наблюдава увеличение на броя на хората, които живеят под линията на бедността, а от живеещите в малките градове и селата този процент е около 30.
86% от хората в България твърдят, че над 30% от хората са бедни.
Според проучването най – висока покупателна способност има в Люксембург, Швеция, Австрия и Франция, с най – ниска са България, Румъния , Унгария, Португалия и Гърция.
78% от участниците в проучването смятат, че държавата трябва да помага на бедните чрез възможност за квалификация и работни места, а 21% смятат, че държавата трябва да ги подкрепя материално.


Подобни публикации