5

апр

ribbon

Водолази скочиха срещу военните

След промяна в наредбата изобщо не е ясно къде е позволено спортно-туристическото гмуркане

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Военните монополизират водолазната дейност в българската акватория на Черно море, оплакаха се от Сдружението на техническите водолази „Военните се опитват да монополизират водолазната дейност в българската акватория на Черно море”, заяви Мирослав Славчев, председател на Сдружение на техническите водолази, практикуващи дълбоководни спускания на пресконференция в прес клуб „София Прес”.

В момента собственикът на един водолазен център, според българските закони трябва да вземе разрешителни от 4 ведомства, да може да предостави това туристическо развлечение.
Проектът за промени в Наредба №7, която действа от 2008 година и регламентира извършването на водолазна и друга подводна дейност, предвижда забрана на водолазните дейности с цел туризъм, спорт и развлечение в райони на археологически обекти, потънали военни кораби и т.н. Според наредбата изобщо не е ясно къде е позволено спортно-туристическото гмуркане.
Като се добавят задължителните разрешителни, които трябва да бъдат извадени от съответните държавни административи органи 2 седмици преди гмуркането, най-малкото парадоксално звучи възможността човек да си планира годишния отпуск, особено, ако е планирал гмуркане, а времето се окаже лошо.
Участниците в пресконференцията дадоха пример, че след потапянето и превръщането на самолета на Тодор Живков в изкуствен риф, процедура извършена от тяхната асоциация, повече от 700 чужди водолази са поискали гмуркане.
Собственикът на водолазни центрове „Дийп блу”, Веселин Михайлов даде интересен пример, в който посочи факта, че гмуркането до потънал античен кораб в Египет носи по-голям приход от посещението на пирамидите. Михайлов се възмути от факта, че любители-водолази са открили подводница в акваторията около Созопол, която военните искали да извадят и нарежат за скрап. „Все пак това е гроб”, завърши г-н Михайлов.

Водолазните клубове ще се включат в инициативата “Да изчистим България” на 12 май. Техни членове ще чистят дъното по южното Черноморие.


Подобни публикации