11

яну

ribbon

Варицелата атакува Бургас, във Варна е епидемия

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Почти двойно е нараснал броят на заболелите от варицела в Бургас, отбеляза седмичният бюлетин на Регионалната здравна инспекция. Докато за периода от 26.12.2011-01.01.2012 г. болните от варицела са били 12, през изминалата седмица вече са заболели 23 души.

В същото време във Варна 19 детски заведения са под карантина заради варицела. В 10 от забавачниците има регистрирани от 11 до 53 заболели от варицела, а в останалите са единични.
Варицелата, наричана още дребна шарка, протича с обрив и мехурчета по кожата. Най-често от варицела боледуват децата. На този етап обаче данните не дават никакво основание за тревоги, коментират от РЗИ-Бургас. Количеството заболели е нормално за периода.
В Бургас леко нарастване има и при острите респираторни заболявания, които от 109 за последната седмица са станали 127. Спад има при ентероколитите. От 30 за последната седмица на 2011-та, регистрираните случаи на ентероколит в началото на 2012-та са 14. Шестте проби на питейна вода и трите на храни не са показали отклонения в показателите.
Общо 324 проверки са направили за изминалата седмица здравните инспектори, като са издали две предписания и са съставили два акта.


Подобни публикации