10

фев

ribbon

България пак се опълчи на монополите

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Ð’ над петнадесет големи града на страната днес се проведе протест срещу диктата на монополите. Ð’ столицата между 2 и 3 хиляди протестиращи окупираха министерството на икономиката, предаде news.bg. Демонстрантите горяха под прозорците на министър Делян Добрев фактурите си за ток и парно и същевременно развяваха националните знамена, освиркваха управниците и скандираха: „Добрев, ела!”, „Мафия, Мафия!”, “Всеки ден ще е така до победата!”.

Те протестираха срещу рекета на топлофикация, ерепетата и държавните регулаторни органи. “Искаме да премахнем термина прогнозно количество, искаме реално количество”, настояваха протестиращите.
Междувременно икономическият министър пристигна на мястото на протеста. Добрев излезе пред протестиращите и едва не беше линчуван. Кордон от полицаи успяха да го върнат обратно в сградата на министерството. Пред входа на сградата един от организаторите на протеста успя да му отправи въпроса: „Кога най-после ще имаме индивидуални договори с топлофикация”, но Добрев не успя да отговори заради последвалия обстрел със снежни топки.
Поради невъзможност да се проведе диалог с журналистите, той ги покани в сградата.

Ð’ Бургас около четиристотин протестиращи се събраха пред сградата на EVN. Те изразиха гнева си отзавишените сметки за ток и заявиха, че протест ще има всяка седмица. Протестиращите настояваха за национализация на електроразпределителните дружества, премахване на всички посредници и разсекретяване на договорите в енергетиката. Бургазлии настояваха и електроенергията, произведена от АЕЦ – Козлодуй, да се разпределя само на вътрешния пазар.

Ð’ Пловдив снощи са горели два автомобила на електроразпределителното дружество ЕВН. Автомобилите са били подпалени пред централата на компанията на ул. „Христо Г. Данов”. Двата автомобила, намиращи се в непосредствена близост до сградата на дружеството, са били подпалени час и половина след полунощ от маскирани лица.

Във Варна протестиращите срещу високите сметки за ток блокираха движението в центъра на града, В началото на протеста стотици недоволни варненци се събраха на площада пред сградата на общината. Повечето от тях показваха сметките, от които ясно се вижда, че увеличението за последния месец е с над 100 %. След скандирания „Мафия” и „Отивайте си”, стотици хора се насочиха към кръстовището на булевардите „Сливница” и „Мария Луиза” и блокираха движението на автомобили пред сградата на общината. Много от тях налягаха на пътното платно в знак на протест и полицията организира заобиколни маршрути за автомобилите.


Подобни публикации