29

юни

ribbon

Бургас с най-много басейни в България

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Ð’ България има регистрирани 1281 открити и 488 закрити басейна, общият им брой през 2002 г. е бил 449. Най-много басейни има в областите Бургас – 478, Варна – 264, Благоевград – 171 и Добрич – 135. Най-малък е броят на басейните в областите Търговище и Шумен – по 3 и Видин – 4 басейна, сочи статистиката.

На наблюдение подлежат микробиологични и физико-химични показатели, като задължително се проверява и ефективността на дезинфекцията на водата в басейните и на санитарно-битовите помещения – съблекални, бани, тоалетни и др.

От 93 зони за къпане в страната на открити водни площи 14 не отговарят на по-строгите критерии за къпане, но съответстват на задължителните за Европейския съюз изисквания. Повечето от тях се намират в района на Варна.

Основната причина, поради която се влошава качеството на водите, е недостатъчният брой пречиствателни станции за отпадни води. Въпреки това, за миналата година Европейската комисия нарежда България на шесто място сред всички държави-членки по чистота на водите за къпане.


Подобни публикации